Bodo morali maturanti od plesnih šol vračilo denarja zahtevati s pomočjo odvetnikov?

Maturantje po več kot štirih mesecih še vedno bijejo bitko z organizatorji maturantskega plesa. Ker razmere niti sedaj, ko epidemije ni več, ne omogočajo, da bi se ples izvedel, večina dijakov pa si tega pravzaprav niti ne želi, od organizatorja zahtevajo vračilo denarja. Med tem ko je večina plesnih šol to že storila, spet druge za vračilo denarja od maturanta zahtevajo zdravniško opravičilo. In tudi če se celotna generacija šole odloči, da maturantskega plesa ne bo imela, niso upravičeni do 100-odstotnega vračila. A strokovnjaki so jasni, da so maturantje vsekakor upravičeni do polnega povračila zneska.

Kljub zasluženim počitnicam ostaja za mnoge maturante glavna skrb maturantski ples. Ker so bili zaradi epidemije številni odpovedani ali prestavljeni, je večina dijakov želela vračilo denarja. “Če pride do odpovedi pogodbenega razmerja zaradi nekih okoliščin, na katere nobena od strank ni imela vpliva, je vsaka stranka, ki je nekaj prejela, dolžna to vrniti,” pojasnjuje odvetnik Žiga Marovt. To pomeni, da so maturantje upravičeni do povračila zneska, ki so ga plačali kot akontacijo za ta dogodek.

Večina plesnih šol je to tudi že storila. A nekateri maturantje so poleg plesa ostali še brez denarja. Plesna šola Urška namreč tistim maturantom, ki se plesa na nov datum, na primer v septembru, ne želijo udeležiti, denarja brez zdravniškega opravičila ne povrne.

“V primeru plačila naročila vstopnic vrnemo denar v primeru predloženega dokazila zdravnika specialista na ime maturanta ali maturantke, sicer kupnine ne vračamo,” pravi Mateja Hočevar Prokofjev s plesne šole Urška. Ker so zagotovili nov datum maturantskega plesa, denarja niso dolžni vrniti, trdijo. 100-odstotnega zneska tako ne povrnejo niti v primeru, če se celotna generacija šole odloči, da plesa ne bo imela.

Za izboljšanje uporabniške izkušnje naša spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.