Kako je z vračilom denarja za maturantske plese in valete?

Starši maturantov in devetošolcev se sprašujejo, kako je z vračilom denarja za maturantske plese in valete, ki jih ni bilo po izbruhu novega koronavirusa. “V šoli pravijo, da bo mogoče jeseni dovoljeno in bodo imeli dijaki septembra maturantski ples. Organizatorji pa zadržujejo ogromne količine denarja … Za eno karto smo plačali 50 evrov,” je na Facebooku zapisala ena od mamic.

Potem ko je vlada med epidemijo novega koronavirusa sprejela ukrepe, ki so poleg pravil socialnega distanciranja prepovedovali zbiranje ljudi na javnih krajih, ni bilo mogoče organizirati maturantskih plesov in valet. Na javnih krajih je zdaj sicer dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, a le, če je med njimi mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (Nijz). Še vedno pa so prepovedani koncerti in zbiranja, kjer ni mogoče preprečiti stikov med ljudmi. 

 

Plesi ostajajo prepovedani in starši se sprašujejo, ali so upravičeni do povrnitve že vplačanega denarja za maturantske plese in valete. Odgovor na vprašanje, ali morajo organizatorji vrniti denar ali ga lahko zadržujejo zaradi organizacije poznejšega plesa, je podal odvetnik Žiga Marovt. Na začetku je pojasnil, da se v razmerjih med maturanti in organizatorji uporabljajo določila Obligacijskega zakonika in Zakona o varstvu potrošnikov. Obligacijski zakonik v 116. členu predvideva ugasnitev obveznosti iz dvostranske pogodbe tudi druge stranke, če je postala izpolnitev obveznosti prve stranke nemogoča zaradi dogodka, za katerega ni odgovorna nobena izmed njiju. Če je maturant že izpolnil del svoje obveznosti, lahko torej zahteva vrnitev po pravilih o vračanju tistega, kar je bilo neupravičeno pridobljeno. Na podlagi tega so maturanti upravičeni zahtevati vračilo plačila, je razložil.

 

Organizator jim sicer lahko ponudi možnost organizacije plesa oziroma dogodka pozneje, s čimer pa se spremenijo pogodbena določila (čas izpolnitve), ki lahko vplivajo na sam namen sklenitve posla. Tako obstaja velika verjetnost, da maturanti ne bodo imeli več interesa po udeležbi na plesu, ki se bo odvijal po zaključku šolanja oziroma jim morebitni termin ne bi ustrezal iz drugih razlogov,” se zaveda odvetnik Žiga Marovt. Po njegovih navedbah je odločitev, ali sprejmejo novo ponudbo po poznejšem plesu, na strani maturantov. “Nikakor pa ni v domeni organizatorja, da sam določi, da bo namesto vračila prejetih zneskov dogodek izvedel kasneje,” je pojasnil. “Torej  če povzamemo, je organizator dolžan naročniku (maturantom) vrniti, kar je prejel od njih, če ni izpolnil svojih pogodbenih zavez na način, kot je bilo dogovorjeno ob sklenitvi posla (torej ob vnaprej določenem terminu),” je poudaril.

Za izboljšanje uporabniške izkušnje naša spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.