Kako je Slovenec spremenil zavarovalniško prakso cele Evrope?

Slovenec Damijan Vnuk, ki je zaradi nesreče leta 2007 za odškodnino tožil Zavarovalnico Triglav, je spremenil nekaj pravil pri obveznem avtomobilskem zavarovanju za celo Evropo. Slovenski zavarovalničarji sicer pravijo, da jih spremembe niso bistveno udarile po žepu.

Lani poleti je po skoraj desetletju sodnega boja je Damijanu Vnuku Zavarovalnica Triglav le izplačala odškodnino, po tem ko se je poškodoval, ker ga je voznik traktorja z vzvratno vožnjo zbil z lestve, na kateri je stal. Tožbeni zahtevek so mu najprej zavrnili, češ da zavarovanje krije le škodo, ki nastane pri uporabi traktorja kot prevoznega sredstva, kar pomeni, da ga uporablja pri vožnji, ne pa tudi kot delovni stroj.

 

Zadeva je romala vse do Vrhovnega sodišča, ki je Sodišče EU povprašalo, ali je v evropski direktivi uporabljeni pojem “uporaba vozil” zajema tudi premik s traktorjem na dvorišču kmetije. Sodišče Evropske unije je pa je ugotovilo, da mora obvezno zavarovanje civilne odgovornosti pri uporabi vozil zajemati vse nesreče, ki so se zgodile pri uporabi vozila, skladno z njegovo običajno funkcijo. Zavarovalnice pa se ne morejo izogniti plačilu odškodnine iz osnovnega zavarovanja tudi v primerih, ko nesreča ni bila povzročena na javni infrastrukturi, ampak zasebnem zemljišču.

 

Kot nam je povedal Ivan Marovt, odvetnik Damjana Vnuka, je omenjena razsodbo zagotovo pomenila sodni presedan, ki je v nekaterih do takrat vprašljivih primerih razjasnil in prisilil zavarovalnice v izplačilo odškodnine.

Za izboljšanje uporabniške izkušnje naša spletna stran uporablja piškotke. Poleg piškotkov, ki zagotavljajo funkcionalnost spletne strani, uporabljamo tudi piškotke za potrebe spletne analitike in integracijo socialnih omrežij.